30 Temmuz 2015

DNS nedir ve manuel olarak nasıl değiştirilir?

Herkese merhaba! Bu yazımda sizlere DNS hakkında bilgi verip DNS'inizi manüel olarak nasıl değiştirebileceğinizi göstereceğim.

İnternet sansürünün yaygın olduğu ülkemizde DNS kelimesi bilenin de bilmeyenin de ağzında dolanıp durmaktadır. Çünkü DNS internet sansürünü aşmamıza yardımcı bir şey, bir ney? Araştırmalarıma göre Türkiye'deki internet sansüründen sonra %88.5 oranında bir insan topluluğu DNS ayarlarını değiştirerek internet sansürünü aşmaya çalışmıştır. %46.9'u ise sansürden önce DNS'in ne olduğunu bilmemektedir.

DNS'in açılımı Domain Name System olarak bilinir. Domain name, alan adı demektir. Alan adı sistemleri (DNSler), web tarayıcımıza bir web sitesi girdiğimizde bu web sitesinin alan adını IP adresiyle eşleyen ağ sunucularıdır.
Örneğin; 
  • www.google.com internet sitesinin alan adı, "google"dır. Siz web tarayıcınıza bu alan adını girdiğinizde, web tarayıcınız sizin ağınızla ilişkilendirilmiş DNS sunucusundan "google" için IP adresini bulur ve böylece bu siteye bağlanır.
"http://74.125.224.72" IP adresini web tarayıcınıza girdiğiniz halde Google'a bağlanacaksınız. İşte DNS'in sizin için yaptığı iş bu numaraları girmemenizi sağlamak.