19 Aralık 2012

Teknoloji Öğretmeni Deneyi Başlattı

Bu fotoğrafta yeryüzünün eğriliğini görebilirsiniz.
   Bu fotoğraflar, hava balonuna bağlı bir Canon dijital makinesiyle çekilmiş. Gerçekten ilginç. Bu akımı başlatan isim ise Randy Edelman isimli ortaokul teknoloji dersi öğretmeni ve öğrencileri. Kamera öğrencilerin hazırladığı yalıtımlı bir kutuya konulmuş ve onu taşıyan hava balonu 15000 ve 25000 km arası bir irtifaya çıkarılmış. 

   Amaç ise atmosferin tabakasının, yeryüzünün eğriliğinin ve de uzayın karanlığının fotoğraflarının çekilmesi. Bunu bizimle paylaşmaları da ayrı bir güzellik.



   Randy sınıfta, balonun kalkışında ve inişinde balona etki eden basınç, yükseklik, sıcaklık gibi faktörleri öğrencilerine hesaplatmış. Daha sonra kamerayı gazetelerle ve sıcak tutacak maddelerle kapladıkları, köpükle yalıtılmış bir kutuya koymuşlar. 25000 km yükseklikte havanın pek sıcak olmasını beklemezsiniz. Kamera 12 saniyede bir fotoğraf çekmeye programlanmış. Makinenin sağlam olarak dönmesi için kutuya paraşüt takılmış ve kolayca fark edilsin diye parlak turuncu bir renge boyanmış.



   Kamera gökyüzünde yaklaşık 70 dakika kalmış. Deney 388 fotoğraf ile başarıyla tamamlanmış. Randy, McDonalds’ın yardım vakfı tarafından $500 bağış almış.

Fotoğraf, Pennsylvania'nın dağlarını ve vadilerini göstermektedir.

   Türkiye’de bazı özel okullar dışında okullarda bu tür etkinlikler ve çalışmaların olmaması ne üzücü bir durum. İşte bu yüzden bilim ve teknolojinin oldukça gerisinde kalmış bir ülke olarak bilinmekteyiz…


Hiç yorum yok: